Het distributie- en afgiftesysteem is een essentieel onderdeel van iedere verwarmingsinstallatie. Waar een HR-ketel, warmtepomp of warmtenet het warme of koude water opwekt, zorgt het distributie- en afgiftesysteem ervoor dat er op het juiste moment én de juiste plek wordt verwarmd of gekoeld in de woning of het gebouw.

Er is op dit moment veel aandacht voor de energietransitie en daarmee het verduurzamen van de warmteof koudeopwekker. Veel cv-ketels worden vervangen door een HR-ketel of hybride warmtepomp en in veel nieuwbouwwoningen wordt er via een warmtepomp of warmtenet verwarmd. Bij omschakeling naar een duurzame warmteopwekker is het vaak zinvol ook het distributie- en afgiftesysteem te vervangen. Een optimale afstemming tussen de opwekker en het distributie- en afgiftesysteem is zeer belangrijk voor het rendement van het complete systeem.

Het is echter niet nodig om te wachten tot de warmteopwekker wordt vernieuwd. Direct energie besparen kan ook door een efficiëntere distributie en afgifte met een bestaande bron. Dit levert direct een lagere energierekening en veel minder CO2 -uitstoot op. Daarbij zorgt het voor een beter comfort in de woning of het gebouw.

Lees er alles over in de nieuwe factsheet Distributie- en afgiftesystemen, de sleutel tot optimaal rendement