De bekendheid van hybride warmtepompen stijgt. Dat blijkt uit een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Het aandeel woningeigenaren dat zegt te weten wat een hybride warmtepomp is, stijgt van 49 procent in 2022 naar 67 procent. Nog maar 8 procent heeft er nooit van gehoord, tegenover 22 procent een jaar eerder.

Opmars

De (hybride) warmtepomp is aan een opmars bezig. Door de energiecrisis is de vraag naar warmtepompen enorm gestegen en zijn er meer warmtepompen dan ooit geïnstalleerd. Tegelijkertijd groeien ook de zorgen, onder andere over het geluid (van 23 naar 35 procent).

Toch is er nog genoeg te doen om woningeigenaren meer kennis te verschaffen. 41% van de ondervraagden zegt niet te kunnen bedenken wat een hybride warmtepomp zou kosten. Bovendien zegt ca. de helft (48%) niet te weten of er subsidies zijn voor hybride warmtepompen. Ruim een tiende (12%) denkt dat er geen subsidies zijn.

Overlast voorkomen

Ook uit de toenemende zorgen over geluid blijkt dat hier nog de nodige informatie kan worden gegeven. Ongeveer een derde van de woningeigenaren denkt dat een hybride warmtepomp veel geluid maakt en voor overlast zorgt. Dat is meer dan in 2022.

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid als de ventilator aangaat om lucht aan te trekken. Uit eerder onderzoek van Milieu Centraal onder huishoudens die een warmtepomp hebben, blijkt dat in slechts 16% van de gevallen er overlast ervaren wordt. En slechts in 7% van de gevallen hebben buren last van het geluid. Overlast is te voorkomen door een stillere buitenunit te kiezen, de buitenunit op voldoende afstand te plaatsen, deze niet onder een slaapkamerraam of op een dak dat gevoelig is voor trillingen te zetten of er een geluidsdempende kast omheen te plaatsen. In de meeste gevallen is een buitenunit zo te plaatsen dat er geen overlast ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan de voortuin, het dak en de zijkant van een woning.

Informatiebehoefte

Het blijkt dat het merendeel van de woningeigenaren (70%) behoefte heeft aan informatie over hybride warmtepomp en helft wil zelfs proactief geïnformeerd worden. Er bestaat vooral behoefte aan financiële informatie: ongeveer de helft geeft kosten en subsidies aan en ruim éénderde besparing op de energierekening. Maar er is ook behoefte aan informatie over praktische zaken zoals de benodigde ruimte en de geschiktheid van hun woning.

Bron: Milieu Centraal